Csatlakozás

1938 Franciaország – Magyarország ezüstérmes

VB

1938 Franciaország – Magyarország ezüstérmes

III. Világbajnokság Franciaország 1938. június 4–19.

Olaszország az 1934-es VB győztese újra esélyesként érkezett a francia Világbajnokságra, de a norvégok már majdnem az elején megtréfálták az Azurrikat. Ha nem véd olyan jól Olivieri akkor ki is kapnak. Magyarország 1936-1938 között nem a legjobban szerepelt, kétszeri vereség az olaszoktól, kikaptak az angoloktól, döntetlen Jugoszlávia és Németország ellen és egy hatalmas zakó (4-0) Portugáliától. Ausztria lerohanását követően német irányítás alá került, így szóba sem jöhetett a VB-n való részvétel. Így senkit nem lepett meg, hogy osztrák labdarúgók tűntek fel a Nazionalelfben. Ettől függetlenül Franciaországban óriási érdeklődés mellett rendezték meg a VB mérkőzéseit és az első olyan rendezvény volt, ami már hasznot is hozott, hatmillió Frankkal gyarapodott az államkincstár. Ez egyértelműen megmutatta a VB létjogosultságát és egyre népszerűbbé válásával már előre vetítette a jövőbeli sikerességét még a II. világháború előestéjén. Ha még egy kicsit visszatekintünk az olasz VB-re, akkor az ezüstérmes Csehszlovákia is kínkeservesen kezdett, mert csak hosszabbítás után győzte le Hollandiát 3-0-ra. Magyarország viszont jól kezdett Holland-India ellen 6-0-s győzelemmel indítottak. Kétségtelenül két meglepetés is volt már az elején. Svájc megismételt mérkőzésen 4-2-re legyőzte Németországot, míg Kuba Romániát verte 2-1-re.

Aztán a sokkal esélyesebb magyaroknak pont Svájc volt a következő ellenfele és Sárosi valamint Zsengellér gólja megálljt parancsolt a Helvéteknek. Olaszország 3-1-el intézte el a házigazda franciákat, míg a kiváló csapattal érkező brazilok újrázásra kényszerítették (1-1) a cseheket és a megismételt mérkőzésen Leonidas és Roberto találatai meghozták a győzelmet, mert a túloldalon csak Kopeczky volt eredményes.

Olaszországnak a szamba királyai jutottak az elődöntőben és Colaussi valamint Meazza 11-es góljával legyőzték a brazilokat, ahol Romeo volt eredményes. Magyarország ellentmondást nem tűrő játékkal félresöpörte Svédországot az 5-1-el, ahol Titkos, Zsengellér (2), Sárosi volt eredményes, ehhez jött Jacobsson öngólja, míg a becsületgólt Nyberg szerezte.

A harmadik helyért a brazilok 4-2 nyertek a svédek ellen, így megszerezték a bronzérmet. Gólszerzők sorrendben: Jonasson, Romeo, Nyberg, Leonidas (2), Peracio. 

A döntőbe az 1934-es VB győztes olaszok kerültek Magyarországgal szembe. Ma már tudjuk, hogy az olasz válogatott specialitása a kínkeserves kezdet és a fokozatos formajavulás, ami általában a végjátékban csúcsosodik ki náluk.

Döntő

Olaszország–Magyarország 4:2 (3:1)
Párizs, Colombes Stadion, 45 000 néző. Vezette: Capdeville (francia)
Olaszország: Olivieri – Foni, Rava – Serantoni, Andreolo, Locatelli – Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi
Magyarország: Szabó A. – Polgár, Bíró S. – Szalay, Szűcs Gy., Lázár – Sas, Vincze J., Sárosi Gy., Zsengellér, Titkos
Gólszerző: Colaussi 6., 35., Piola 16., 82. ill. Titkos 8., Sárosi Gy. 70.

Olaszország VB aranyérmes kerete: Michele Andreolo, Sergio Bertoni, Amedeo Biavati, Carlo Ceresoli, Bruno Chizzo, Gino Colaussi, Aldo Donati, Giovanni Ferrari, Pietro Ferraris, Alfredo Foni, Mario Genta, Ugo Locatelli, Guido Masetti, Giuseppe Meazza (csapatkapitány), Eraldo Monzeglio, Aldo Olivieri, Renato Olmi, Pietro Pasinati, Mario Perazzolo, Silvio Piola, Pietro Rava, Pietro Serantoni. Szövetségi kapitány: Vittorio Pozzo

A VB gólkirálya: Leonidas (brazil) 7 gól
A torna legjobb játékosai, akikből az elsőt aranylabdásnak is neveztek: 1.  Leonidas (brazil) 2. Silvio Piola (olasz), 3. Sárosi György (magyar)

Hozzászólások

Továbbiak innen: VB

Közvetítések ma a TV-ben

Online élő közvetítés - TV közvetítés

TV közvetítések

Távkapcsolóval a kézben 03.22. péntek

Szerző 2019. március 22. péntek

FociMax – Foci hírek fociVB Bajnokok Ligája Bundesliga Premiership NBI

Legnépszerűbb a héten

Átigazolási hírek

Megerősített

Militaot mégis leigazolta a Real Madrid, 6 évre

Szerző 2019. március 15. péntek

Nem hivatalos

Félix az “új Ronaldo”, vinné a Real, a City és a United

Szerző 2019. március 21. csütörtök

Nemzetek Ligája

2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

NL: a svédek éltek a hazai pálya előnyével, eredmények

Szerző 2018. november 21. szerda

2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

NL: hollandok a négyes döntőben, eredmények

Szerző 2018. november 20. kedd

2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

NL: finnek elleni győzelem 2. helyet ért

Szerző 2018. november 19. hétfő