Csatlakozás

A ”kollégák”, a VB edzői szakszemmel

Brazil VB

A ”kollégák”, a VB edzői szakszemmel

Gyakorló edzőként különös figyelemmel kísértem az edzők tevékenységét a világbajnokság során. Tettem ezt a tanulás érthető és őszinte szándékával és azért is, mert a hazai futballszakmában napjaink egyik legnagyobb vitát kiváltó kérdése, hogy kell-e külföldi edző hazánkba vagy nem.
Rövid véleményem, hogy a profi labdarúgásunkba szakmailag (!) teljesen indokolatlan „idegen”szakembert szerződtetni, ellenben az utánpótlásnál, igen. Ennek a témának a kifejtése hosszabb írást igényel. Ígérem később erre is visszatérek.

Vissza a Brazíliába.
A számomra ismertebbek:
Luiz Felipe Scolari (Brazilia), Alberto Zaccheroni (Japán), Carlos Queiroz (Irán), Jürgen Klinsmann (USA), Louis van Gaal (Hollandia), Joachim Löw (Németország), Alejandro Sabella (Argentina), Ottmar Hitzfeld (Svájc), Cesare Prandelli (Olaszország), Fabio Capello (Oroszország).

Veretes névsor ellentétes eredményekkel. Persze nem szeretnék abba a hibába esni, hogy kizárólag a mostani eredményeik szerint ítélném meg Őket. Pontosan tudom, tapasztaltam, hogy egy edző az eredményesség szempontjából ugyan döntő jelentőséggel bír, de közel sem csak rajta múlik egy csapat sikere vagy bukása. Ezért nem is általánosságban figyelem Őket, hanem aszerint, hogy döntő pillanatokban, krízishelyzetben mit döntenek és ezek a döntések milyen hatással voltak a csapatukra és próbáltam párhuzamot találni a magyar szakemberekkel.

Általánosságban természetesen megállapítható, hogy modern rendszerekben játszatva, kulturáltan levezényelve, jól „belenyúlva” meccseltek. Váratlan húzás kevés volt. Sokszor „olvasni lehetett a váltásokat, annak okai nyilvánvalóak voltak.

Megdöbbentő volt viszont: Klinsmann – Queiroz arroganciája. Capello – Hitzfeld – Prandelli – Vicente del Bosque tehetetlensége.

A totális csőd: Luiz Felipe Scolari (Brazilia). Tudom és látom ez a brazil csapat egy közepes európai csapatnak felel meg, de… Miért is ragaszkodott Fredhez? Miért nem cserélt a német meccsen már az első félidőben. Hogyan játszhatta végig a VB-t a következő szerződésével foglalkozó és óvodás szinten teljesítő David Luiz. Miért volt a jobboldalon a Daniel Alves – Maicon csere?

Véleményem szerint a legjobb munkát végezték,
Löw: a német csapatot évek óta építgető szakember, higgadt, lényegre törő, pontos utasításokkal „operáló” munkája vélhetően világbajnoki címet fog érni. Játékosai mindegyike a helyükön játszanak. Kellő pihentetéssel cserélgetve, mentálisan remek állapotban nyújtanak szinte tökéletes játékot. A brazilok elleni győzelmük a szakma csúcsa volt, remek taktika (a hazai csapat gyengeségét, a középső védekezési hibákat használták ki) és tökéletes végrehajtás. Vélhetően az egyik legtökéletesebb mérkőzés volt a labdarúgás történetében, kár az utolsó percért, amikor ahelyett, hogy 8 nulla lett volna, teljesen kinyílva kaptak gólt.

Van Gaal: Bátran nyúlt a hazai körökben is sokat szidott és egyébként komoly feladatot jelentő 3 belső védős játékhoz. Igaza lett. Meglepte vele a csapatokat, együttese harmonikus és egységes volt. A VB legjobbjával, Robbennel, döntőt érdemeltek volna, de a mester elszámította magát, hiszen Argentína ellen is a 11-esekre játszott, pedig ezt az Argentínát meg is verhették volna. Kapuscseréi egyben voltak zseniálisak (Costa Rica ellen 121’) és az ellenfélre nézve egyben megalázóak is (Brazília ellen).

Jorge Sampaol (Chile): a „kis kopasz motoregér” szinte ismeretlenül robbant be a remek edzők társaságába. Folyamatos irányítása, kontaktusa a játékosokkal láthatóan nagyhatással volt csapatára. Rá illett a legjobban, hogy olyan a csapat, mint az edzője. Sokat hallunk még róla…

A „meglepetés” ember:
Alejandro Sabella (Argentina) Ezzel az összevissza csapattal VB döntőt játszani, egy – egy emberben bízva (Messi – Di Maria) maga a csoda, a mesternek pedig felér egy lottó ötössel. Semmi olyat nem lehet felfedezni a játékukban, ami ilyen eredményre predesztinálhatná Őket.
Védekezésük klasszis játékosok egyéni megoldásaiból áll össze, támadásaik ad-hoc jelleggel zajlanak. Nem véletlen, hogy edzőjük már most bejelentette lemondását, vélhetően az új csapata is meg van már…

A Döntő?
Mindezek után óriási meglepetés lenne számomra, ha nem a németek nyernének. Ez a VB az Övék. Jobbak, egységesebbek, fizikálisan erősebbek, jobb edzőjük van, profibb módon készültek fel és rengeteg tartalékuk van.
Igaz Messi nem Náluk játszik…

  Hozzászólások

  Továbbiak innen: Brazil VB

  • Brazil VB 2014Brazil VB 2014

   Brazil VB

   A 2014-es VB legszebb 30 gólja

   Szerző

   Még csak fél éve fejeződött be a labdarúgás ünnepe, a Brazíliában megrendezett VB, ugyan az eredmények egy...

  • Brazil VB

   A spanyolok szerint ez a VB álom 11-e

   Szerző

   Spanyolországban megszavaztatták a szurkolókat, hogy kik érdemelnék meg a világbajnoki szereplésük alapján a VB álom tizenegyében...

  • Brazil VB

   A VB álom tizenegye

   Szerző

   Ez természetesen mindig egy szubjektíva névsor, ami sokszor találkozik az olvasók véleményével, még többször nem. Ha...

  • Brazil VB

   VB döntő a szakember meglátásaival

   Szerző

   Papírforma eredmény, egy nem papírforma mérkőzésen. „németes” precizitású argentin védekezés, kontrajáték és „argentinos” stílusú, pontos német...

  • Brazil VB

   Németország negyedszer!

   Szerző

   A szakemberek szerint Németország volt az esélyese a találkozónak, de Messi nevét hozták fel mindig, aki...

  Közvetítések ma a TV-ben

  TV közvetítések

  Távkapcsolóval a kézben 03.24. péntek

  Szerző 2023. március 24. péntek

  FociMax – Foci hírek fociVB Bajnokok Ligája Bundesliga Premiership NBI

  Legnépszerűbb a héten

  Átigazolási hírek

  Megerősített

  Militaot mégis leigazolta a Real Madrid, 6 évre

  Szerző 2019. március 15. péntek
  Bayern München menesztése előtt állhat Nagelsmann, Tuchel lehet az utódja

  Átigazolási hírek

  Bayern München: Nagelsmannt menesztik, Tuchel lehet az utódja

  Szerző 2023. március 24. péntek
  Bayern München menesztése előtt állhat Nagelsmann, Tuchel lehet az utódja

  Átigazolási hírek

  Bayern München: Nagelsmannt menesztik, Tuchel lehet az utódja

  Szerző 2023. március 24. péntek

  Nemzetek Ligája

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: a svédek éltek a hazai pálya előnyével, eredmények

  Szerző 2018. november 21. szerda

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: hollandok a négyes döntőben, eredmények

  Szerző 2018. november 20. kedd

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: finnek elleni győzelem 2. helyet ért

  Szerző 2018. november 19. hétfő