Csatlakozás

Az MLSZ az UEFA szabvány szerint büntet

Magyar Foci

Az MLSZ az UEFA szabvány szerint büntet

Az MLSZ az UEFA szabvány szerint büntet

A labdarúgás, a sport szellemiségével összeegyeztethetetlen, hogy a lelátókon rendszeresen megjelenik a gyűlölet hangja. Hogy ez az ellenfél játékosaira, a játékvezetőre vagy egy bizonyos társadalmi, politikai csoportra vonatkozik, lényegében mindegy, az ilyen megnyilvánulások semmilyen formája nem illeszkedik a sportszerűség fogalmába. Az MLSZ eltökélt abban, hogy – a klubokkal közösen – olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a hétvégi bajnoki mérkőzésekkel kezdődően bevezeti az UEFA által is alkalmazott három lépcsős modellt. Amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak: a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd – amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik –, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot.

A beszüntetett mérkőzések ügyében a Fegyelmi Bizottság hoz döntést, a kiszabható szankciók a szigorodott Fegyelmi Szabályzat alapján súlyosak lehetnek a szervező sportegyesületre nézve. A kluboknak ezért alapvető érdekük, hogy egyértelművé tegyék szurkolóik számára: drukkolással segítik, ám a sportszerűtlen magatartással veszélyeztetik saját csapatukat.

A diszkriminatív, rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt 300 ezer forintról 10 millió forintig büntethető az érintett klub. Bővült a szankciók tára is, hiszen ennél súlyosabb fegyelmi vétség esetén akár zárt kapus eltiltást is kiszabhat a bizottság. A legsúlyosabb esetben pedig akár az eredmény is változhat a vétlen csapat javára. A rendbontók 2-4 évig terjedő kitiltásra, a játékosok, edzők, sportvezetők 3-5 hónap eltiltásra számíthatnak indokolt esetben.

Már a stadionbiztonsági projekt tesztidőszakában, a közelmúltban is történtek példaértékű intézkedések a magyar stadionokban. A beléptető- és kamerarendszer elsődleges értelme az, hogy mindenki szurkolónak tekintendő addig, amíg olyat nem tesz, ami miatt vele szemben intézkedés szükséges. Összhangban a Fegyelmi Szabályzat szigorodásával, a háromlépcsős UEFA-rendelkezés bevezetésével, azok az egyesületek, amelyek – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e már kiépített kamerarendszerrel – egyértelműen igazolhatóan fellépnek azokkal szemben, akiknek viselkedése fegyelmi eljárást von maga után, lényegesen mérsékeltebb büntetésre számíthatnak. Hiszen a biztonsági projekt célja nem a klubokkal szembeni retorzió, hanem a stadionokba illő, a sportoz méltó viselkedési kultúra megteremtése, betartatása.

Forrás http://www.mlsz.hu

Fotó kvse.hu

  Tovább
  hirdetés
  Kapcsolódó
  Hozzászólások

  Továbbiak innen: Magyar Foci

  Közvetítések ma a TV-ben

  Online élő közvetítés - TV közvetítés

  TV közvetítések

  Távkapcsolóval a kézben 03.22. péntek

  Szerző 2019. március 22. péntek

  FociMax – Foci hírek fociVB Bajnokok Ligája Bundesliga Premiership NBI

  Legnépszerűbb a héten

  Átigazolási hírek

  Megerősített

  Militaot mégis leigazolta a Real Madrid, 6 évre

  Szerző 2019. március 15. péntek

  Nem hivatalos

  Félix az “új Ronaldo”, vinné a Real, a City és a United

  Szerző 2019. március 21. csütörtök

  Nemzetek Ligája

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: a svédek éltek a hazai pálya előnyével, eredmények

  Szerző 2018. november 21. szerda

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: hollandok a négyes döntőben, eredmények

  Szerző 2018. november 20. kedd

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: finnek elleni győzelem 2. helyet ért

  Szerző 2018. november 19. hétfő