Csatlakozás

NB I 2013/14-es szezon értékelése II. rész

OTP Bank Liga

NB I 2013/14-es szezon értékelése II. rész

Az első osztályú labdarúgó bajnokság értékelése II.rész
A középosztály alja
12. Pápa: 30 9 6 15 32:50 -18 33

Számomra a Pápa a tipikus magyar kiscsapat. Kicsit unalmas, kicsit egysíkú, sokszor nézhetetlen, lokális. Kis költségvetéssel (200 – 300 mill. között). Érdemi helyi utánpótlásképzés nélkül (csapataik rettentő gyengén szerepelnek a korosztályos bajnokságokban). Évente változatlan célokkal (bent maradás). Folyamatosan cserélődő játékoskerettel. Sűrű edzőváltásokkal. A csapatban rendre felbukkanó idősebb, neves magyar-, és kevésbé neves külföldi játékosokkal. Fő cél az életbemaradás, azaz az első osztályú tagság megőrzése.
Mindezeket figyelembe véve számomra bravúros teljesítménynek számít a bakonyi csapat idei teljesítménye. Megállapítható, hogy Tóth Bálint, folytatva a tavalyi sikeres munkáját, jól dolgozott. Mégis mennie kellett…Miért? Nyilvánvalóan olyan belső problémák miatt, amit csak az érintettek ismernek (tulajdonossal vagy a játékosokkal megromlott viszony, pénztelenség stb.)
Az őszi 17 fordulóban megszerzett 23 pont után a tavasszal elért 10 pont meghökkentően kevésnek tűnik. Talán túlnyugtatta Őket mindez, de aki figyelte a fejleményeket az láthatta, hogy már télen komoly problémákkal küszködött a csapat. Nem véletlen, hogy januárban a korábbi bizalmi ember, a klubmenedzser Árki Gábor távozott posztjáról. A játékosokkal újratárgyalták a szerződéseket, költségcsökkentés céljából és az anyagi problémákról szóló hangok továbbra sem csendesednek. Ilyen előélettel nem könnyű jól teljesíteni. Nézve a mérkőzéseiket éreztem szerkezeti és összeállítási problémákat is. Kialakult játékuk nehezen volt felismerhető. Szerencséjükre még mindig náluk véd Szűcs Lajos. Vélhetően nélküle már rég a másodosztályban lennének.
A jövő: Meglátásom szerint a következő bajnokságban a Kaposvár sorsára juthatnak. Hacsak, a minden tiszteletet megérdemlő tulajdonos nem húz valami váratlant és nyúl bele mélyen a csapatába.

11. Paks: 30 8 10 12 39:42 – 3 34

Amilyen tiszteletre méltó, épp olyan nehéz utat választott a tolnai egylet, amikor vezetői úgy döntöttek, hogy csapatukban kizárólag magyar játékosokat szeretnének alkalmazni. Magyarországon roppant szűk a merítési lehetőség a minőségi játékosok területén. Eleddig dicséretesen jól teljesítettek az aktuális években. Viszont látni kell, hogy a nagy bravúr óta (2. helyezés,Európa Liga szereplés) valami megtört ebben a folyamatban. Azóta folyamatos visszaesésekkel a kiesés ellen küzdve szerepelnek (6. 13. 11. helyezés)
Ennek okai: a remek szereplés utáni megnövekedett elvárások általi nyomás, az indokoltnál sűrűbb edzőváltások, Böde Dániel távozása.
Idén is nagy várakozással indult el a csapat. Érkezett egy új edzői páros (Horváth Ferenc, Szamosi Tamás) nagy tervekkel, hangzatos nyilatkozatokkal. Az év jól is indult, hiszen az első nyolc forduló után a klub legjobb szezonkezdéseként 13 ponttal a 6. helyen állt. Ekkor viszont megtört valami és sosem látott mélyrepülésbe kezdett a csapat és a 17 mérkőzésre szóló nyeretlenségi sorozatával potenciális kiesővé lépett elő az ekkor már újabb edzőváltáson áteső klub (Horváthék a Győri ETO-hoz igazoltak). Kiestek a Magyar Kupából (4.forduló Dunaújváros – Paks 2-0) és a Liga kupából (középdöntő PMFC). Az új edzőnek, Csertői Aurélnak is csak a 26. fordulóban sikerült megtörni a folyamatot, de az elég hangzatosra sikeredett (DVTK – Paks 0-4). A győzelem okozta felszabadultság végül a 11. helyre „repítette” a csapatot. Az új edző hozta, amiért szerződtették. Klasszikus Csertői játék. 4 – 3 – 3 Zárt, racionális, védekezésből kontra. Gólt nem kapni. Pontrúgásból, kontrából 1 – 0 – ra nyerni. Megjegyzés: Simon Attila (társ) gólkirály lett 17 góllal. Szabó János bemutatkozott a válogatottban.
A jövő: ismét nehéz évre számíthatnak a paksi szimpatizánsok. Szűkülő büdzsé, szűkülő játékoskeret. A realitás ismét a 13 – 10. helyezés. Az e fölötti eredmény már bravúrnak számítana, amihez nem ártana Simon Attila újabb gólkirályi címe…

10. Kecskemét: 30 9 9 12 36:51 -15 36

A Kecskemét is új edzővel (Bekő Balázs) vágott neki a bajnokságnak. Sokaknak meglepetés lehetett Balázs kinevezése, de számomra nem. Játékosként is most edzőként is stílusosan dolgozik, mindez csapatán is végig érzékelhető volt. Elmondható, hogy a KTE a bajnokság teljes szakaszában kiegyensúlyozottan szerepelt. Játéka felismerhető volt, melybe belefért több játékrendszer alkalmazása is. A néhány meglepő vereség (KTE: PMFC 2 – 5, DVSC: KTE 5 – 0, Újpest: KTE 6 – 1) elsősorban annak köszönhető, hogy Bekő, bizonyos helyzetekben még nem rendelkezik kellő rutinnal. Vélhetően, amennyiben Ő marad, a következő szezonban ilyen kilengései a csapatnak már nem lesznek.
A jövő: a KTE előtt is két út lehetséges. 1. amennyiben nem rendeződnek a klub anyagi problémái (folyamatosan hallani tartozásokról, csúszásokról) akkor harc a kiesés ellen. 2. Ellenkező esetben stabil középcsapat státusz, esetleges sikeres Liga kupa, Magyar Kupa szerepléssel.

9. Honvéd: 30 10 6 14 37:39 -2 36

A tavalyi szereplés után (3. hely) akár komoly válságról is lehet beszélni a Kispest kapcsán. De védelmükben el kell mondani, hogy komoly minőségi változáson ment át a keret. Több olyan játékos ment el a csapatból, akinek hiánya alapjaiban rontotta a csapat esélyeit a siker megismétlésére. Ugyanakkor dicséretes az akadémisták térnyerése. Marco Rossi munkásságának megítélésekor mindenképp a dicséret hangján kell szólni, annak ellenére is, hogy voltak furcsa nyilatkozatai. Elképesztő rohangálásával, gesztikulálásával nem nyerte el mindenki szimpátiáját. A szurkolókkal sem találta a hangot (Kispesten ez nem is könnyű). Az öltöző környékéről is lehetett hallani különböző mende-mondákat Róla és edzésmódszereiről, konfliktust kereső tulajdonságáról.
De a tény az tény. A Honvéd a keze alatt egy agresszív, szervezett, gyors csapattá formálódott, mindezt tette fiatal játékosok beépítése mellett. Mégis felmondott (vagy felmondatták?). Ez pontosan mutatja a mai magyarországi helyzetet. Normális futballkultúrákban ez nem fordulhatna elő.
A jövő:? Ki tudja, mit akar a tulajdonos? Folytatódik-e az olasz modell? Vagy jönnek-e az újabb akadémisták? Vagy végre egy magyar edző, netalántán egy Kispesti ikon(van belőlük elég) veszi át a csapatot? Majd kiderül.

  Hozzászólások

  Továbbiak innen: OTP Bank Liga

  Közvetítések ma a TV-ben

  TV közvetítések

  Távkapcsolóval a kézben 03.24. péntek

  Szerző 2023. március 24. péntek

  FociMax – Foci hírek fociVB Bajnokok Ligája Bundesliga Premiership NBI

  Legnépszerűbb a héten

  Átigazolási hírek

  Megerősített

  Militaot mégis leigazolta a Real Madrid, 6 évre

  Szerző 2019. március 15. péntek
  Bayern München menesztése előtt állhat Nagelsmann, Tuchel lehet az utódja

  Átigazolási hírek

  Bayern München: Nagelsmannt menesztik, Tuchel lehet az utódja

  Szerző 2023. március 24. péntek
  Bayern München menesztése előtt állhat Nagelsmann, Tuchel lehet az utódja

  Átigazolási hírek

  Bayern München: Nagelsmannt menesztik, Tuchel lehet az utódja

  Szerző 2023. március 24. péntek

  Nemzetek Ligája

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: a svédek éltek a hazai pálya előnyével, eredmények

  Szerző 2018. november 21. szerda

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: hollandok a négyes döntőben, eredmények

  Szerző 2018. november 20. kedd

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: finnek elleni győzelem 2. helyet ért

  Szerző 2018. november 19. hétfő