Csatlakozás

NB I értékelése IV. rész, a magyar elit

OTP Bank Liga

NB I értékelése IV. rész, a magyar elit

Az első osztályú labdarúgó bajnokság értékelése IV. rész
4. Videoton: 30 15 8 7 52:31 21 53

A kiesők és az Újpest után – mellett a legnagyobb negatívuma a Magyar bajnokságnak, kétségkívül a Fehérvári szereplés volt. Hol van már a rettegett Vidi? A szórakoztatóan játszó Mezey csapat? Az európai szinten megszervezett és védekező Sousa csapat?

Az NB1 „legje” a gazdag, szinte korlátlan lehetőségekkel bíró együttes, a rettentő bő és minőségi keretével csúnyán leszerepelt. Liga Kupa 2. hely. Magyar Kupa 5. forduló, a nemzetközi indulás lehetőségének elvesztése.

Teljes szétesés taktikailag és morálisan is. Sablonos, előre tervezhető cserék, változtatások. Visszatetsző nyilatkozatok és viselkedés. Formán kívüli játékosok. Megtorpant tehetséggondozás.

Ismét az edzőválasztás szerepére hívnám fel a figyelmet. Ezek a valóságtól elrugaszkodott elképzelések, hogy „portugál vonal” vagy, hogy „csak külföldi edző jöhet” stb. most ismét levizsgáztak. Egyesületet kell fejleszteni, tradíciókkal, stílussal, ezeket szolgáló személyzettel, beleidomuló játékosokkal edzőkkel.

A jövő: Várhatóan nagy változások minden szinten, mely kockázatos is lehet, de ennél csak jobb jöhet…

3. FTC: 30 17 6 7 47:33 14 57

Sokat emlegettem a vezetők felelősségét egy csapat életében. Az FTC vezetősége jelesre vizsgázott az idén. Jól kezelte a szörnyű tragédiát (Adams Akeem) és az ebből fakadó előre le nem modellezhető problémákat. Jó időben, érzékkel váltott edzőt, és mellette hagyta tovább dolgozni a magyar pályaedzőt, Máté Csabát.

Thomas Doll jó érzékkel nyúlt csapatához. Nem taktikázta túl a meccseket. Megfelelő embereket tett megfelelő helyekre. Vélhetően óriási tekintélye és hitele van a csapat előtt. Kívülről viszont furcsának tűnt, hogy felvállalta a nyílt konfrontációt a csapat gólkirályával és közönség kedvencével, a válogatott Böde Dániellel. Bölcsességét mutatja, hogy ezt a konfliktust rövid időn belül elsimította, melyet a csatár gólokkal hálált meg. A Fradi nem játszott szépen, látványosan, de eredményes volt.

A jövő: az új stadionban, vélhetően magas nézőszám mellett ismét „oroszlánbarlangban” fogadhatja az ellenfeleket a Fradi ez feltétlen előrelépést jelent számukra. Kérdés, hogy mi lesz Bödével? Milyen minőségben tud előre lépni a klub, a játékos igazolások területén, most már Doll segítségével? Sikerül–e előre lépni játékban, szerkezeti variációkban, mert ez elengedhetetlen lesz a hőn áhított bajnoki cím eléréséhez. A növekvő nyomást képes lesz-e elviselni a játékoskeret?

2. Győr: 30 18 8 4 58:32 26 62

Menetközben váltott edzőt a klub. A sikeredző Pintér Attila helyett, némi meglepetésre, érkezett a még rutintalan, az előző idényben Pakson dolgozó és ott felejthetőt nyújtó korábbi remek játékos, Horváth Ferenc.

Az antré nem sikerült túl jól. FTC: Győr 1 – 1 és Győr: PMFC 2 -5. Búcsú a Magyar Kupától, MTK: ETO 2 – 0 és a Liga Kupától, Debrecen – ETO 3 – 1

Ezt követően viszont remekelt a kisalföldi együttes. Veretlenül 1 döntetlennel, 10 győzelemmel, összességében tavasszal 13 mérkőzésből 32 pontot gyűjtve tavaszi elsők lettek.
A „tamáskodó” kérdés: mennyi ebben az új edzői stáb szerepe? A következő bajnokságban kiderül…

A jövő: minden tekintetben biztató, bár a nemzetközi szereplés okozhat zavart. Minden hazai sorozatban első számú esélyes csapat, a dobogóról való lecsúszás már kudarc lenne.

1. Debrecen: 30 18 8 4 66:33 33 62

Az elmúlt évtized kiemelkedően legeredményesebb csapata régen látott, szoros csatában lett első helyezett.

Ezt köszönheti, a jó minőségű (de nem a legerősebb!) és a megfelelő átlag életkorú játékoskeretnek. A vezetőség által biztosított remek körülményeknek és szakmai nyugalomnak. A nyugodt, letisztult vezetőedzőnek, Kondás Elemérnek. A vetélytársak időszakos -, (Győr, FTC, DVTK), vagy állandó (Videoton) gyengélkedésének.

Itt is visszaköszön a már említett hosszú távú stabilitás. Nem változtatnak: a stílusokon (támadó futball, szélsőjáték) a csapatszerkezeten (4 – 4 – 2 változatai), a fiatal debreceni játékososok beépítésének szándékán, a klub folyamatos fejlesztésén.

Mégis érzek egyfajta megtorpanást a csapatnál, mely idén még nem, de a következő bajnokságban visszaüthet.

A jövő: óriási lökést adhat és hosszú távú fejlődési pályát vetíthet elő a Labdarúgó Akadémia és az új labdarúgó stadion átadása. Borítékolható, hogy a Loki a következő évtizedben is címeket fog nyerni és nemzetközi kupákban fog indulni.

  Hozzászólások

  Továbbiak innen: OTP Bank Liga

  Közvetítések ma a TV-ben

  TV közvetítések

  Távkapcsolóval a kézben 03.24. péntek

  Szerző 2023. március 24. péntek

  FociMax – Foci hírek fociVB Bajnokok Ligája Bundesliga Premiership NBI

  Legnépszerűbb a héten

  Átigazolási hírek

  Megerősített

  Militaot mégis leigazolta a Real Madrid, 6 évre

  Szerző 2019. március 15. péntek
  Bayern München menesztése előtt állhat Nagelsmann, Tuchel lehet az utódja

  Átigazolási hírek

  Bayern München: Nagelsmannt menesztik, Tuchel lehet az utódja

  Szerző 2023. március 24. péntek
  Bayern München menesztése előtt állhat Nagelsmann, Tuchel lehet az utódja

  Átigazolási hírek

  Bayern München: Nagelsmannt menesztik, Tuchel lehet az utódja

  Szerző 2023. március 24. péntek

  Nemzetek Ligája

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: a svédek éltek a hazai pálya előnyével, eredmények

  Szerző 2018. november 21. szerda

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: hollandok a négyes döntőben, eredmények

  Szerző 2018. november 20. kedd

  2018–2019 UEFA Nemzetek Ligája

  NL: finnek elleni győzelem 2. helyet ért

  Szerző 2018. november 19. hétfő